PAPAGOU-CHOLARGOS APARTMENT

PAPAGOU-CHOLARGOS APARTMENT

Redesign and Reconstruction

Redesign aimed at lifting the fragmented character of the space and providing continuity without compromising the existing levels of privacy. Space flow is achieved through the breakdown of boundaries, the dual function (stop-transition) and the use of uniform materials.

Within the private zone, the bathroom, the dressing room and the bedroom act as transitional areas. Their boundaries are broken down and the user is allowed to switch between them while maintaining her privacy. Entering the bathroom from two different openings serves its dual purpose: a space accessible from the master bedroom through the private wardrobe space, and at the same time, a space directly accessible from the common areas. The bathroom holds an original design: the shower area is located at the center of the room, thus separating the sink from the toilet. At the same time, the flat floor and the uniform material allow the three parts to be unified.

Within the shared spaces, the large open door between the living room and the office is maintained in order to take advantage of the openness provided by its large openings towards the exterior landscape. The kitchen is redesigned for functionality and given the limited space availability, the workbench is expanded in order to create a functional and lightweight dining table.

Artificial lighting was a challenge due to the low height and deep depth of the apartment. The use of high intensity, linear lighting, placed in cavities, provided the necessary illumination levels and at the same time reduced glare to a minimum and created an intimate and relaxing atmosphere.